top of page
  • Foto van schrijverArcon

Welke niet-helpende overtuigingen heb jij?

Onze diersoort; de "Homo Sapiëns" (wijze mens) wordt ook wel de "Homo Narrans" (verhalen vertellende mens) genoemd. Dit is iets wat ons onderscheid

van andere diersoorten. Wij kunnen elkaar en onszelf dingen wijs maken. Dit helpt ons om zaken te begrijpen, maar soms saboteren we onszelf daar ook mee.

Dan vertellen we onszelf namelijk dingen zonder dat we daadwerkelijk weten of datgene ook echt waar is.
Als deze verhalen die we onszelf vertellen ons klein houden, of ons afremmen in wat we eigenlijke ècht willen, dan hebben we het over 'self imposed limitations', oftewel: zelf opgelegde, beperkende overtuigingen.


"Ik kan niet afslanken. Ik ben nou eenmaal een Bourgondiër"

Ga bij jezelf eens na welke mogelijke niet-helpende overtuigingen jij hebt. Het is daarbij van belang dat je jezelf de volgende vragen stelt:

  • Helpt deze overtuiging mij om een bepaald doel wat ik heb te bereiken, of werkt deze juist tegen?

  • Klopt deze overtuiging met de objectieve feiten? Heb ik dat getest?

  • Waar komt deze overtuiging vandaan?

Stel, je komt tot de conclusie dat een bepaalde overtuiging die je hebt niet waar is. De volgende stap is dan om voorbij deze overtuiging te kijken: Welke mogelijkheden ontstaan er dan? Welke stappen zou je kunnen nemen als deze overtuiging je niet meer beperkt?


"Ik heb geen tijd om te sporten. Ik ben veel te druk"

De laatste stap is vervolgens om in actie te komen. Wat is de kleinste, meest haalbare stap die je nu meteen kunt zetten om een positieve verandering aan te brengen en die niet-helpende overtuiging om te zetten in een helpende?


"10.000 stappen zetten per dag lukt mij niet. Maar 5000 misschien wel. Dat ga ik twee weken proberen"

In eerste instantie zal elke verandering, hoe klein ook, oncomfortabel voelen. Dat is inherent aan het begrip verandering. Wees niet bang, groei vindt nou eenmaal plaats buiten je comfortzone. Hou vol en trust the proces!


Nu ben ik benieuwd: Welke niet-helpende overtuigingen heb jij over jezelf? Let me know in de comments.


Coach Arcon
20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page