Bij het woord krachttraining denken veel mensen nog steeds vaak aan opgepompte mannen die voor een spiegel met elkaar staan te wedijveren wie de grootste spierballen heeft, en met veel gegrom en woest kijkend met halters en dumbells in de weer zijn in de sportschool.
Vaak roept dit beeld weerstand op. Mensen voelen zich er door geïntimideerd. En waarom zou je in godsnaam zo gespierd willen zijn? Het zal wel compensatie zijn voor een klein geslachtsdeel...?!
En hoewel er inderdaad een categorie mensen is die krachttraining doet met een esthetisch doel (om een, in hun ogen, zo mooi mogelijk lichaam te krijgen) het zg. bodybuilding of bodysculpting, is dit niet meer als een tak van krachtsport, zoals we bijvoorbeeld ook het powerliften kennen, het Olympisch gewichtheffen (wat, zoals het woord al zegt, een Olympische sport is) en de Strongman/woman wedstrijden, die je regelmatig op tv voorbij ziet komen.
Mensen geven aan een gespierd lichaam niet mooi te vinden, maar heel vaak is dat omdat een gespierd lichaam ze confronteert met het feit dat ze zelf niet in vorm zijn en hun lijf hebben laten verslonzen.
Krachttraining heeft, naast het sport-component, echter nog een heel belangrijke functie, en dat is lichamelijke gezondheid.
In onze huidige maatschappij waarin mensen gemiddeld 9,1 uur per dag zittend doorbrengen, wordt het lichaam steeds minder uitgedaagd. Een lichaam wat minder uitgedaagd wordt, gaat eerder dood. Dat is misschien confronterend, maar wel de realiteit.
Het is dus belangrijk om ons lichaam in goede conditie te houden. Bij conditie denken de meeste mensen aan uithoudingsvermogen. Een relatieve inspanning voor langere tijd volhouden, bijvoorbeeld 5 km joggen. Op die manier blijft je cardiovasculair systeem (hart en bloedvaten) in vorm.
Een gezond cardiovasculair systeem is echter maar 1 van de factoren die zorgen voor een goede gezondheid. Daarnaast bestaat ons lichaam uit meer weefsels die in conditie gehouden dienen te worden om gezond oud(er) te worden, bijvoorbeeld ons skelet (botten en gewrichten) en ons spierstelsel (het geheel aan spieren, pezen en banden dat het mogelijk maakt voor ons om te bewegen).
Om onze botten en spieren in goede conditie te houden is een andere manier van inspanning nodig dan om ons cardio-vasculair systeem in goede conditie te houden. En dáár komt krachttraining om de hoek kijken...
Krachttraining kun je definiëren als: 'Het lichaam laten bewegen onder een weerstand van buitenaf.' Simpeler gezegd; Zware dingen verplaatsen.
Waar 3 x per week 5 kilometer joggen altijd een effect blijft hebben op onze longen en ons hart en bloedvaten (Je longinhoud blijft groot, je hartslag gaat altijd omhoog, je ademhaling versneld altijd, je bloed wordt altijd sneller rondgepompt) heeft het na verloop van tijd geen effect meer op het versterken van onze spieren. Om een nieuwe prikkel te geven zul je steeds vaker of verder moeten joggen of steeds sneller. Tot je op een bepaald moment zoveel energie gaat gebruiken tijdens het joggen dat je lichaam ook spierweefsel hiervoor gaat gebruiken. Daarnaast gaat tijdsduur een rol spelen.
Het principe dat je spieren steeds zwaardere prikkels nodig heeft om sterker te worden en te blijven, noemen we 'progressieve overload'.
Cardio training is dus niet ideaal om je spieren in conditie te houden. Zeker naarmate je ouder wordt.
Bij krachttraining worden, i.t.t. cardio training, de spieren niet geprikkeld door de duur van de inspanning, maar door de intensiteit. Simpel gezegd; Het te verplaatsen gewicht wordt steeds een beetje zwaarder. Het begrip progressieve overload wordt dus op een andere manier toegepast.
Ook gebruikt het lichaam geen spiermassa als energiebron, zoals bij langdurige cardio training. Het gaat juist spiermassa aanmaken, want dat is nodig om (steeds zwaardere) gewichten te verplaatsen. Daarnaast heeft het bewegen onder gewicht een positief effect op het versterken van je botten en gewrichten en de aanhechtingen en banden waarmee je spieren aan je skelet bevestigd zijn.
Ook de tijdsinvestering blijft nagenoeg hetzelfde, want 10 herhalingen met 10 kilo of 10 herhalingen met 12 kilo maakt weinig verschil in de tijd die je erover doet. In een half uurtje kun je dus een uitdagende training doen die het gewenste effect heeft op je spierconditie, waarbij je ook nog eens een progressieve overload toe kunt passen die maar marginaal invloed heeft op de tijdsduur.
Het principe dat het lichaam meer spiermassa aanmaakt wanneer je onder weerstand traint heet 'supercompensatie'.
Naarmate we ouder worden, is het lichaam steeds minder goed in staat om spierweefsel op te bouwen. De hoofdreden hiervoor is echter niet ouderdom, maar het feit dat we onszelf daarin ook steeds minder uitdagen. De meest recente wetenschappelijke onderzoeken hiernaar duiden er namelijk op dat je tot ver naar je 70'ste spiermassa op kunt bouwen! Het argument: "Ja, maar daar ben ik te oud voor", is dus de grootste onzin.
Je stopt niet met bewegen omdat je oud wordt, je wordt oud omdat je stopt met bewegen!
Uiteindelijk gaan we natuurlijk allemaal dood. Dat is één van de weinige zekerheden in dit leven.
Maar hoe fijn zou het zijn als je tot ver in je oude dag vitaal en krachtig zou kunnen zijn? Tot ver na je 60'ste met je kleinkinderen kunnen ravotten. Niet afhankelijk worden van een rollator omdat je een sterk lichaam hebt. Zelfstandig uit je stoel kunnen komen, niet 1 x maar 100 x, omdat je sterke benen hebt. Als je valt niet je heup breken omdat je een sterk skelet hebt wat beschermt en gedragen wordt door sterke spieren. Minder afhankelijk van dokters, medicatie en zorg omdat je een vitale oude knar bent die zelf zijn eigen boontjes kan doppen. Ideaal toch? Maar daarvoor moet je wel actie ondernemen. Het wordt niet bij je gebracht, en het kost iets. Maar ik garandeer je dat de opbrengsten de investering dubbel en dwars waard zijn!
Referenties:
Comments