Naast training van het lichaam is het belangrijk dat wij mensen ons brein actief en fit houden. Ten slotte is alles met elkaar verbonden en kun je het lichaam niet los zien van het brein.
In de huidige veeleisende wereld is het essentieel dat we onszelf goed staande kunnen houden om succesvol(ler), gezond(er) en gelukkig(er) te zijn.
Margriet Sitskoorn, hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Universiteit van Tilburg, vat de huidige maatschappij samen in het acroniem VUCA:
Volatile (vluchtig): Situaties veranderen snel en/of onverwacht.
Uncertain (onzeker): De toekomst is onzeker.
Complex (ingewikkeld): Er is een enorme hoeveelheid informatie beschikbaar, met een onduidelijke samenhang.
Ambiguous (dubbelzinnig): Situaties zijn vaak op meerdere manieren te interpreteren.
Om onszelf staande te houden in zo’n wereld is het heel belangrijk dat wij onszelf continue nieuwe vaardigheden aan blijven leren. Daarbij is het brein natuurlijk het belangrijkste orgaan. Voordeel is dat ons brein hier ook op gebouwd is, en in staat is zich doorlopend aan te passen en nieuwe informatie op te nemen door de vorming van nieuwe hersencellen (neurogenese) en anderzijds door het aanleggen van nieuwe verbindingen tussen onze hersencellen (synaptogenese). Dit vermogen van het brein om zich continue aan te passen aan nieuwe situaties wordt neuroplasticiteit genoemd.
Hoe kunnen wij onze hersenen dagelijks optimaal belasten en in conditie houden, zodat wij onze neuroplasticiteit maximaal kunnen benutten om zo ons dagelijks leven optimaal te kunnen managen?
Sitskoorn heeft de 6 factoren die hiervoor essentieel zijn in een ander acroniem samengevat, te weten: EFFECT
Enriched environment: Maak er een gewoonte van om jezelf regelmatig bloot te stellen aan nieuwe prikkels en informatie. Die houden het brein adaptief. Maar stel daar ook voldoende prikkelarme momenten tegenover. Verveling, slaap en rust zijn voor het brein essentieel om de aanpassingsprocessen hun werk te laten doen. Net als onze spieren heeft ook ons brein een optimale arbeid:rust verhouding.
Flow-Focus training: Onze hersenen zijn met name goed in seriële taken. Doe dus bij voorkeur altijd maar één ding tegelijk en wissel niet te vaak af waar je mee bezig bent. Pas na een aantal minuten concentratie op één bezigheid beginnen onze hersenen hun beste kwaliteit te leveren. Dat de mobiele telefoon daarbij onze vijand nummer 1 is, met name als notificaties vergezeld gaan van geluid, moge duidelijk zijn. Niet alleen mannen, maar ook vrouwen zijn slecht in multitasken. Mensen zijn alleen in staat om gelijktijdig meerdere taken te combineren als die allemaal hetzelfde doel hebben.
Fixed sleep pattern: De hoeveelheid slaap die iemand nodig heeft om zijn brein fit te houden kan tussen mensen nogal verschillen, al blijft 7,5 tot 9 uur voor volwassenen tussen de 25-64 jaar een goede algemene richtlijn. Maar voor iedereeen geldt dat het gunstig is om op vaste tijden naar bed te gaan en op te staan.
Exercise: Zowel kracht- als conditietraining hebben een positieve invloed op de fitheid van het brein, met name als die training ook een cognitieve uitdaging bevat. Zet tijdens het trainen dus bij voorkeur niet alleen je spieren, maar ook je hersenen aan het werk. Niet voor niets is gamification een belangrijke trend in de fitnessindustrie. Maar ook het simpelweg beoefenen van een aantal verschillende sporten is aan te raden als je je brein optimaal wilt laten profiteren.
Connect today with tomorrow: Vanuit de evolutie zijn we als mens sterk gericht op voedsel en sex (en wel direct!), maar in onze overvloedige maatschappij is dat niet meer nodig en zelfs onverstandig. Train je erin om niet steeds toe te geven aan je impulsen en denk vooruit (Als ik nu dit doe, wat betekent dit dan voor mijn korte en/of lange termijn toekomst).
Time: Om alle zaken die goed zijn voor de fitheid van je brein ook echt een kans te geven, moet je er tijd voor vrijmaken en het ook tijd geven.
Zoals met alles met betrekking tot gedrags/leefstijlverandering is het niet verstandig om alle 6 deze factoren allemaal tegelijk toe te gaan passen. Pik er eens 1 of 2 uit en probeer die te implementeren in je dagelijks leven. Wanneer die solide zijn ingebed, kun je de volgende proberen in te passen, tot ze alle 6 een plekje hebben gekregen. Succes!
Coach Arcon.
Comments