top of page
  • Foto van schrijverArcon

Kanker verslaan? Begin met sporten!

Het nieuwe jaar begint vaak met het goede voornemen om meer te sporten. Maar hoe blijf je gemotiveerd?

Deze blogpost duikt dieper in de rol van sporten bij kankerpreventie, een cruciaal aspect voor een lang en gezond leven.Een groeiende bedreiging voor levensduur

Kanker is de tweede hoofdoorzaak van overlijden, na hart- en vaatziekten. Dagelijks ontstaan er ongeveer 300 tot 1000 kankercellen in ons lichaam. Volgens het Integraal Kankercentrum Nederland is de kans om kanker te krijgen gestegen tot bijna 50%. Gelukkig is de kans op overlijden aan kanker niet toegenomen, dankzij betere opsporing en behandelingen.


Het Beschermende Effect van Sporten

Sporten stimuleert het immuunsysteem, wat essentieel is voor het afbreken van de dagelijks ontstane kankercellen.


Maar er is meer: Sporten heeft een direct beschermend effect tegen kanker. Een studie van Danna Sheinboim et al. heeft onderzocht of en hoe lichaamsbeweging metabole veranderingen veroorzaakt die de groei van kanker kunnen beperken. In dit onderzoek, waarbij 2734 mensen voor een periode van 20 jaar werden gevolgd, vond men een causaal verband tussen beweging en kankerincidentie. Regelmatige intensieve lichaamsbeweging verlaagt de kans op uitgezaaide kanker met maar liefst 73%! Dit komt doordat:


  • Sporten de glucose-opname in de spieren verhoogd,

  • hierdoor minder glucose beschikbaar is voor kankercellen,

  • Bovendien verlaagt sporten het insulinegehalte,

  • wat ook de groei van kankercellen kan remmen.


Conclusie:

Sporten is niet alleen goed voor je algemene gezondheid. Het is ook een krachtig wapen in de strijd tegen kanker. Als dat geen motivatie is...!

Maak van sporten dus niet alleen een voornemen voor 1 januari, maar voor je hele leven. Zo bouw je aan een gezonder en langer leven.


 

Bronnen:Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page