Atkins dieet, Paleo, dr. Frank, intermittent fasting, sportvasten, keto, Montignaccen, Sonja Bakkeren, caloriearm, koolhydraatarm, vetarm, eiwitrijk, Herbalife, etc., etc...
Wie kent de namen niet. Zodra je je laptop opent en op zoek gaat naar diëten, kom je ze vanzelf tegen. Je ziet letterlijk door de bomen het bos niet meer. En ene beloofd nog betere resultaten dan de andere. Je kunt seminars bezoeken en soms zelfs ‘voedingsconsulent’ of ‘leefstijlcoach’ worden als je opleidingen bij hen volgt.
Allemaal hebben ze zeer overtuigende, vaak ‘wetenschappelijk’ onderbouwde argumenten om voor hun systeem te kiezen.
Maar welk dieet is nou het beste? Hoe krijg je duidelijkheid in de wirwar van systemen en methoden die er op de markt zijn?
Het antwoord is dit: Geen enkel systeem is 'het beste'.
Sterker nog, sommige methoden zijn ronduit ongezond. Dit zijn de zogenaamde crash-diëten, waarbij je zo weinig voeding binnen krijgt, dat je weliswaar als een malle afvalt, maar waardoor je hormoonhuishouding dusdanig ontregeld raakt, dat, wanneer je ermee stopt, je binnen no-time weer op je oude gewicht terug bent, of zelfs er boven. En het is maar de vraag of die hormoonhuishouding zich ooit weer hersteld. Daar is de wetenschap nog niet over uit. Maar de eerste onderzoeksresultaten zijn niet rooskleurig*. Daarbij heb je vaak de hele dag onnoemelijke honger, zodat volhouden, ook al is het maar een paar weken, vaak problematisch wordt.
Andere methoden zijn minder rigoureus, maar sluiten bijvoorbeeld bepaalde (combinaties van) voedingsmiddelen* uit. Of willen dat je vaker of minder vaak per dag eet.
Of je kunt het dieet alleen volgen als je hun voedingsproducten koopt of verkoopt. Vaak is dit ook nog eens erg prijzig in vergelijking met producten die gewoon in de supermarkt verkrijgbaar zijn.
Of je mag voor en/of na een bepaalde tijd niet meer eten en drinken.
Of het werkt alleen als je hun supplementen erbij gebruikt.
Allemaal zaken die het volhouden van een dieet extra bemoeilijken zo niet onmogelijk maken. Natuurlijk zijn er mensen die het wel lukt, maar uitzonderingen bevestigen altijd de regel. Ook in deze.
Maar wat dan wel?
Het antwoord is simpel. Stop met diëten en ga gewoon eten. Simpel maar niet altijd even makkelijk…
Wat is dan ‘gewoon eten’, vraag je? Nou, wat ik zeg: Gewone producten: aardappelen, rijst, pasta, verse groenten en vlees of vis. Echte producten. Niet uit pakjes of zakjes.
Af en toe een frietje mayo of een pizzapunt of iets dergelijks: prima! Een (1) koekje bij de een kop koffie? Geen probleem! In het weekend een schaaltje chips met een glaasje wijn of een flesje bier? Ook niet verkeerd. Maar houd het beperkt, want het is vulling, geen echte voeding.
"Maar hoeveel mag ik dan eten van die 'gewone' voeding, Arcon"?
Nou, ook dat is niet zo ingewikkeld als veel zelfbenoemde goeroes je willen doen geloven:
Eet drie hoofdmaaltijden per dag (tijd waarop je eet is niet belangrijk).
Belangrijk is dat idealiter elke maaltijd die je eet bestaat uit een portie eiwitten (vlees, vis, etc.), vetten (olie, boter, avocado, etc.) en koolhydraten (brood, aardappelen, rijst, pasta, etc.)
Neem als vuistregel bij elke maaltijd de ongeveer de volgende portiegroottes:
Eiwit ter grootte van 1 handpalm voor vrouwen, en 2 handpalmen voor mannen.
Vet ter grootte van 1 duim voor vrouwen en 2 duimen voor mannen.
Koolhydraten: (ongekookt) 1 handje voor vrouwen en 2 handjes voor mannen.
Vul dit aan met twee stuks fruit per dag en leef je verder uit met groenten en rauwkost (onbeperkt), en je weet zeker dat je nooit teveel of te weinig eet.
Beperk daarbij de consumptie van junkfood, suikerhoudende frisdranken (zero/light is prima) en vruchtensappen (nee die zijn niet gezond, ook niet de ‘verse’ versies) en alcohol, en je hebt een prima voedingspatroon zonder dieet, waarvan je gegarandeerd af gaat vallen.
Oh, en heb geduld. Quick fixes bestaan ook hierbij niet, dus geef het de tijd.
Simpel... maar niet altijd even makkelijk.
*bron: Een serie over voeding afl. 7 over overgewicht en obesitas. Podcast van Arie boomsma en prof. dr. Liesbeth van Rossum
Kommentare